top of page

Bliv en del af os

Skal du være en del af Grobund Brenderup?

Det første du skal gøre, for at blive en del af Grobund Brenderup, er at møde op til et informationsmøde. Det er en stor beslutning, og vi vil gerne have mulighed for at møde dig. Vi holder både fysiske og online informationsmøder. 

Her på siden kan du finde en række overvejelser du skal gøre dig, for at kunne vurdere om Grobund Brenderup er noget for dig. At flytte ind i en tiny house-bydel giver en masse muligheder, men præsenterer dig også for en række udfordringer.  

 

Vi starter med udfordringerne.

For langt de fleste mennesker vil det at flytte i tiny house betyde, at de skal klare sig med færre kvadratmetre end de er vant til. Man kan gøre meget for at pladsen bliver godt udnyttet, men man skal synes det er en spændende udfordring at pladsen er begrænset. Det er selvfølgelig også afhængigt af hvor mange I har planer om at bo sammen.
Alle huse i Grobund Brenderup fungerer efter off-grid principper. Det vil sige, at husene ikke er koblet på vand-, kloak- eller strømnettet. I et normalt hus trykker du på en knap eller drejer på et håndtag. Her skal du overveje hvor stor solcellekapacitet du har brug for og om dit spildevandssystem skal beplantes. Når alle systemer kører, er du stadig underlagt elementerne; der er kun så meget strøm som vinden blæser og solen skinner. Sagt på en anden måde: du er på en hel anden måde underlagt omstændighederne og det vil helt sikkert nogle gange være noget bøvl, så det skal du synes er sjovt. Husk at vi jo er en hel landsby, der står sammen om at løse dem, så du er aldrig alene om det. Hvis du løber tør for vand, kan du hente i vores fælleshus, værre er det ikke.
Det leder videre til næste punkt, som er fællesskabet. Når Grobund Brenderup er fyldt op, bor vi 40-50 personer sammen. Alle har hver deres jordlod på enten 250 eller 400 m2, som de har råderet over og er ansvarlige for. Vi er dog afhængige af hinanden for at bydelen lever og til at løse nogle af de udfordringer vi alle sammen deler ved at leve på en helt ny måde. Så du skal have lyst til at lære dine naboer at kende og blive en vigtig brik i bydelens liv.

​

Hvad så med mulighederne?

For rigtig mange af dem, der opsøger Grobund Brenderup, er ønsket om at bo og leve bæredygtigt højt på listen over prioriteter. Når du flytter i tiny house, skærer du dit klimaaftryk dramatisk ned. Det sker fordi du bor på færre kvadratmeter, som skal produceres og varmes op og fordi de er bygget af materialer, som kan genanvendes. Når man selv producerer sin strøm, bliver man bevidst om sit forbrug, og man kommer helt automatisk til at ændre sine vaner. Man tøver nok også med at hælde kemikalier i afløbet, hvis det forgifter ens egen have. 

Den næste store fordel ved at flytte i tiny house er at det frigiver en masse ressourcer i dit liv. Når først du er blevet medlem, har købt en grund og har fået placeret dit hus, har du næsten ingen udgifter til bolig fremover. For mange mennesker åbner det at flytte i tiny house op for muligheden af at blive gældfri, enten med det samme eller inden for en overskuelig årrække. Hvis man kan købe eller bygge et hus uden at stifte gæld, er de årlige udgifter til bolig i Grobund Brenderup meget lave.

Det leder os hen til fællesskabet, som også er en af de store muligheder ved at flytte til Grobund Brenderup. Vores håb er at vi kan få samlet en flok mennesker, der deler en interesse i at udforske bæredygtige levemåder og har god tid til at opbygge et stærkt sammenhold, men også til at have mere omfattende projekter sammen, starte foreninger, virksomheder osv.   

Hvis du ikke er skræmt væk endnu, eller ligefrem har fået blod på tanden, så er det på tide at du overvejer at melde dig ind i foreningen, køber en grund og finder et hus at bo i.  

Og hvordan gør man så det? Altså finder et hus at bo i. Der er overordnet to veje at gå; enten skal du i gang med at bygge huset selv, eller få andre til at gøre det. At bygge huset selv, kræver plads, tid og en lyst til at lære nyt. Hvis du køber et færdigbygget hus, kræver det et større økonomisk råderum. Herunder følger to eksempler på hvordan man kan gå til opgaven.

Hvad er dine ressourcer? Kan du selv bygge eller skal du have hjælp. Har du tid og mulighed for at bygge selv?

 

​To cases - Nikolaj og Marie

Nikolaj: 

Jeg fik en søn sidste efterår og jeg valgte at bruge min barsel på at bygge et tiny house. Min kæreste og jeg tog derfor fire måneder til Ebeltoft for at bygge huset under vejledning af Jonas Høj Hagen, der driver virksomheden Småbyg. Her kan man bygge sit hus indendørs i en kæmpe hal, og man har adgang til værktøj og ekspertise.

Inden jeg gik i gang med at bygge mit eget hus, var jeg på et ti dage kursus, hvor vi byggede et hus fra bundramme til lerpuds. Da jeg selv gik i gang, var det med et design, der lignede det vi byggede på kurset og som er afprøvet mange gange. På den måde prøvede jeg at gøre processen så let som muligt for mig selv. Hver arbejdsopgave er ikke særlig teknisk svær, men jeg havde brug for hjælp til at bevare overblikket, så jeg tog fat på opgaverne i en rationel rækkefølge. Det er vigtigt at man ikke er bange for at lave fejl og er forberedt på at skulle mestre en masse opgaver, som først virker uoverskuelige. 

 

Marie:

Jeg var hurtigt klar over, at jeg ikke selv skulle bygge mit hus. Den beslutning blev taget, ud fra at jeg absolut ingen erfaring har med selvbyg, ej heller mulighed for at trække 3-4 måneder ud af året, til at rejse til Ebeltoft og bygge det med støtte fra fagfolk deroppe. Jeg har fuldtidsarbejde, husdyr, eget hus og hjemmeboende barn, så det er udelukket at stikke af i flere måneder.  Men vigtigst af alt, har jeg heller ingen nysgerrighed og lyst til at bygge huset selv. Den nysgerrighed synes jeg er en vigtig del. Derfor har jeg i stedet søgt rundt i landet, hvor jeg så kan købe et tiny house. Jeg har været i kontakt med firmaer der bygger forskellige modeller og jeg har været i kontakt med forskellige tømrer der har kigget på mine tegninger, mine krav om materialer, off grid løsninger, mm. Priserne har svinget meget. Ofte virker priserne lavere for de huse der allerede er faste modeller hos firmaer, end det vil koste at få bygget et hus efter egne tegninger. Dog skal man gøre op med sig selv, at man sikkert skal gå lidt på kompromis med designet og indretningen. Jeg har endnu ikke sat mig helt fast på, hvem der skal bygge mit hus, men for få uger siden besøgte jeg en tømrermester, der i forvejen har erfaring med at bygge tiny houses, bygge bæredygtigt og som er nysgerrig på at bygge et hus der kan godkendes til helårsbeboelse, bygges bæredygtigt og kan tilsluttes off grid løsninger, som vandopsamling på taget, samt kan sættes på skruefundament, mm. Jeg venter svar fra ham, når han har regnet på en pris for byggeriet, men der vil gå et par uger endnu.

bottom of page